Kozjanska ulica 8, 8290 Sevnica, SLO
office@kinologija.info

Kinologija

Kinologija – Pes in Človek

Kinologija obstaja že zelo dolgo. Že od nekdaj je bil pes človekov prijatelj, zaveznik. Lahko bi rekli sopotnik skozi življenje. Pes in človek sta skozi zgodovino izbirala različne oblike druženja, vse do današnjih “hišnih ljubljenčkov”. Tako se je kinologija oblikovala skozi stoletja, vse do današnjih časov.

Danes jo poznamo kot vedo, ki se ukvarja z vzrejo, vzgojo in neformalnim izobraževanjem pasje vrste, je torej veda, ki nam lahko pomaga, razumeti psa, njegove značilnosti in potrebe. Pomaga nam, da znamo s psom vzpostaviti primeren odnos in življenje lahko postane poezija.

Pes danes

Hišni ljubljenčki so dandanes zelo priljubljeni. Marsikdaj in marsikje pa se zaradi nepoznavanja psihologije psa, njegovih nagonov in načina delovanja, bivanje s psom sprevže v pravo dramo.

Seveda pa poleg hišnih ljubljenčkov danes poznamo še mnoge druge oblike druženja psa in človeka. Pes, kot čuvaj je vsekakor na prvem mestu. Saj poznate tisto o smislu življenja in “….. s čivavo na straži!”. Športna kinologija je tudi zelo razširjena in priljubljena panoga. Prav tako pse uporabljajo v policiji in vojski. Nameni so različni: iskanje pogrešanih oseb, iskanje raznih drog, razstreliva, orožja…. Nikakor ne smemo pozabiti na pse reševalce izpod ruševin ali lavin. Slovenska Gorska Reševalna Služba je ena boljših v Evropi.

Tako, kot marsikatera druga žival, ki se jo uporablja kot hišni ljubjenček, tudi pes na človeka deluje “terapevtsko”. In to v vsakem pomenu. Vsekakor pa “terapevtski pes” ni navaden pes, temveč je pes, ki ima posebno nalogo in poseben namen. Uporabljamo ga predvsem pri posebnih osebah, tudi pri otrocih. To so psi miroljubnega značaja in največkrat že samo njihova prisotnost doseže željen učinek.

Kinologija pa seveda ne more mimo psov vodičev slepih. Pes vodič slepih omogoča slepi osebi samostojnost in intimnost. S svojim znanjem ji omogoča svobodo gibanja in reševanje ovir, ki se znajdejo na poti slepe osebe. Obenem pa pes vodič slepih vsebuje tudi vse prej naštete pozitivne lastnosti in s tem slepa oseba dobi na svoji poti zvestega spremljevalca ter svobodo gibanja.

Kinologija današnjega časa je postala prava znanost.

“Le redkim psom uspe povzdigniti svojega gospodarja na svojo inteligenčno raven,
prav pogosto pa se dogaja, da ljudje prisilimo svoje pse, da se spustijo na našo.”

                                                                                                                                                (James Thurber)