Kozjanska ulica 8, 8290 Sevnica, SLO
office@kinologija.info

Šolanje

MALA ŠOLA

Mala šola je namenjena psom od 4. do 9. meseca starosti. Program se izvaja predvsem skozi igro, ki jo nadzira vodnik ob pomoči inštruktorja. Tako pes v zgodnji dobi pridobiva potrebna znanja za nadaljnjo delo brez negativnih izkušenj. Pomembno je, da vodnik in pes vzpostavita primeren odnos, ki temelji na vzajemnem zaupanju in razumevanju. Ob koncu tečaja bo pes socializiran in sposoben življenja v urbanem okolju.

OSNOVNO ŠOLANJE

Osnovno šolanje se izvaja po treh uradnih programih KZS z različno stopnjo zahtevnosti. Najosnovnejši je program A, ki je sestavljen zgolj iz vaj poslušnosti. Zahtevnejši je program B-BH, ki so mu dodane vaje v urbanem okolju, kjer se morajo psi pravilno odzvati na različne situacije ter teoretični del za vodnika.

Še obširnejši je program C, ki vsebuje ob poslušnosti tudi preizkus iz sledenja in obrambe.

NADALJEVALNO ŠOLANJE

Po uspešno opravljenem osnovnem šolanju je možnost nadaljevanja šolanja v tako imenovanih klasičnih kinoloških disciplinah po naslednjih programih: IPO-I, II in III. Po zadnjem programu potekajo tudi tekmovanja na najvišjih nivojih.

AGILITY

Agility je razmeroma nova kinološka disciplina, ki je prišla k nam iz Anglije. Sama beseda pomeni gibčnost oziroma spretnost. Pri tej disciplini mora pes brez napake in čim hitreje premagati parkur, ki je sestavljen iz najrazličnejših preskokov, prehodov skozi tunele preko gugalnic, mostov in palisad ter slaloma. Ovire in zahtevnost parkurja je prilagojena različnim velikostim psov in doseženi stopnji znanja.